Top 50 HP GK Questions for All Exams: HPSSSB, Bank, HPTET, High Court Exam


Here we will discuss the 50 most common questions asked in HP GK section of state exams. You may encounter these questions in upcoming exams like HPSSSB exam, KCC Bank Exam, High Court Exam etc.

HP GK

Also Read:

Top 50 HP Gk Questions for All Exams

1. Date of establishment of Himachal Pradesh?
Ans. January 25, 1971
2. Neighbouring states of Himachal Pradesh?
Ans. Jammu and Kashmir on the north, Punjab on the west, Haryana on south and Uttrakhand on South East.
3. Neighbouring Country?
Ans. China on the east
4. which day is celebrated as state day?
Ans. 15 April
5. The literacy rate of Male and Female?
Ans. Male: 89.53% | Female: 75.93%
6. On 25 January 1971, Himachal Pradesh emerged as the which state of India?
Ans. 18th state
7. What is the sex ratio of Himachal Pradesh?
Ans. 972
8. What is the life expectancy oh Himachal Pradesh?
Ans. Male: 67.7% | Female: 72.4%
9. When was the Himachal Pradesh University established?
Ans. 22nd July 1970( at Shimla)
10. When was the Dr Yashwant Singh Parmar University of  Horticulture and Forestry established?
Ans. 1st December 1985( at Nauni, Solan)
11. National Institute of Technology, Hamirpur was established in which year?
Ans. It is Jointly established by Government of India and State Govt. of Himachal Pradesh in 1986. Earlier it used to be known as Regional Engineering College.
12. In which district Indian Institute of advanced study is situated?
Ans. Shimla
13. Which lake is known as Maharana Pratap Sagar lake?
Ans. Pong Lake

14. Where is the Nako Lake situated?
Ans. Pooh subdivision of District Kinnaur
15. Dal lake is situated in?
Ans. Kangra
16. Rock salt is found in which district?
Ans. Mandi( Gunma and Darang)
17. Where is the Great Himalayan National Park situated?
Ans. Kullu ( established in 1984), It is the largest national park of Himachal Pradesh with an area of 765sq. km.
18. Where is the Pin Parvati National Park is situated?
Ans. Lahaul and Spiti
19.  Which is largest Wild Life Sanctuary in Himachal Pradesh?
Ans. Kibber Wildlife sanctuary
20. Where is Nargu Wildlife sanctuary situated?
Ans. On the bank of Uhl river in Mandi
21. When was the Himachal Pradesh State Electricity Board constituted?
Ans. 1st September 1971
22. Which is the longest National Highway of Himachal Pradesh?
Ans. NH-21( 318.495km)
23. Which is the shortest national highway of Himachal Pradesh?
Ans. NH-73( 7.420km)
24. How long is the Kalka Shimla rail track?
Ans. 96km
25.How many tunnels and bridges are there between Kalka and Shimla rail track?
Ans. 103 tunnel and 969 bridges
26. When was Kalka Shimla rail track included in UNESCO world heritage?
Ans. 7th July 2008
27. Which are three airports in Himachal Pradesh?
Ans. Bhunter Airport(Kullu), Gaggal Airport(Dharamshala, Kangra), and Jubbarhatti Airport(Shimla)
28. Outer Himalaya are also known by which name?
Ans. Shivalik Hills
29. Which is the outermost layer of inner Himalaya?
Ans. Dhauladhar range.
30. Which range separates Kinnaur and Spiti from Tibet?
Ans. Zanskar Range
31. Which is the highest peak of Himachal Pradesh?
Ans Shilla peak
32. Where is the Shipki la peak lie?
Ans. Kinnaur
33. Where is Baralacha pass situated?
Ans Lahaul Spiti
34. Where is the Chansal Pass situated?
Ans. Shimla
35. Where is Pin Parvati pass situated?
Ans. Kullu
36. Baspa river is the tributary of which river?
Ans. Satluj
36. Which valley is known as Veer Bhoomi?
Ans. Kangra Valley
37. Which district has the highest rainfall in Himachal Pradesh?
Ans. Kangra ( Dharamshala)
38. Which is the driest area of Himachal Pradesh?
Ans. Spiti( 50mm rainfall)
39. Which is the largest Glacier located in the state of Himachal Pradesh?
Ans. Bara Shigri Glacier

40. Which are three famous Man-made lakes in Himachal Pradesh?
Ans. Maharana Pratap Sagar( Pong Lake), Gobind Sagar lake, and Pandoh Lake
41. Where is the Lama Lake situated?
Ans. Chamba
42. Where is Surajtal Lake situated?
Ans. Lahaul and Spiti
43. Where is the Vashisht Hot Spring situated?
Ans. Manali, Kullu
44. Where is the Tattapani situated?
Ans. Mandi

45. Maharana Pratap Sagar is situated in which district?
Ans. Kangra
46. Prasher Lake is situated in which district?
Ans Mandi

47. Where is the Mahima Library Situated?
Ans. Nahan, Sirmour
48. Where is the Shobha Singh art gallery situated?
Ans. Andretta village ( near Palampur), Kangra
49. Where is the Naggar art gallery situated?
Ans. Kullu
50 Which art gallery is known as the Roerich art gallery?
Ans. Naggar art gallery

If you like this post and wants more post related to HP Cooperative Bank exam 2017 then like our Fb page Deal India Exam for more updates.
You can also join our WhatsApp group - Click here
To Subscribe us for Newsletter Submit your Email Id in the box given below.

Any query or suggestion related to this post please comment below-

Comments

  1. sir can you please provide some sample questions of Hindi section for upcoming cooperative bank jr. assistant exam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Join our WhatsApp Group for HP Gk and other sample questions

      Delete
  2. Sir kindly also update socio, environment or cultural based questation .. Pls

    ReplyDelete

Post a Comment

Trending Posts

HPSSSB Hamirpur Exam Dates 2018 for Written Test: Check Here

HPSSSB Hamirpur Latest Vacancy 2018-19: 1089 Posts Apply Now

Prerana Scholarship Odisha 2018: Apply, Dates, Eligibility, Amount