Important HP Gk Questions for Cooperative Bank Exam 2018


In this post, you will see important HP Gk Questions for Cooperative Bank exam 2017. These questions are taken from old question papers of the various exam.

Hp Gk Questions

Also Read:

HP GK Questions for Cooperative Bank exam 2017

Qn. State Tree of Himachal Pradesh?
Ans. Devdar
Qn2. State Bird of Himachal Pradesh?
Ans. Western Tragopan (जुजराना) 
Qn3. State flower of Himachal Pradesh?
Ans. Rhododendron (गुलाबी रोहोडो-डेण्डान)
Qn4. Where is Great Himalayan National Park is located?
Ans. Kullu, Himachal Pradesh (1171 km²)
Qn5. When was Great Himalayan National Park is established?
Ans. 1984 and (Become World Heritage site on 23 June 2014)
Qn6. "Gochi" or Golsi a type of festival belongs to which district of Himachal Pradesh?
Ans. Lahaul Spiti in the month of January.
Qn7. The author of "Himalayan Art" book?
Ans. John Marshall
Qn8. Biggest Fisheries Center of Asia located in?
Ans. Diyoli, Bilaspur
Qn9. Shilaroo Stadium related to which sports and where it is located?
Ans. Hockey (Asia's Highest Hockey Stadium), Located in Shilaroo, Shimla

Qn10. World's Highest Cricket Stadium?
Ans. Chail, Shimla
Qn11. Number of  Members of Legislative Assembly(MLA) of Himachal Pradesh?
Ans. 68
Qn12. Popular Dance form "Jhanjhar" (झांझर) belongs to which district of Himachal Pradesh?
Ans. Chamba
Qn13. "Kathadi" Dance form belongs to which place?
Ans. Chamba
Qn14. Where is Himachal Nature Park?
Ans. Kufri, Shimla
Qn15. Sobha Singh Art Gallery belongs to which place of Himachal Pradesh?
Ans. Andhretta, Palampur
Qn16. "Balba" dance form related to which district?
Ans. Kinnor 
Qn17. Where is "Kunjam Pass" in Himachal Pradesh?
Ans. Lahaul Spiti, Himachal Pradesh.
Qn18. Where is Pin Valley National Park?
Ans. Lahaul Spiti, Himachal Pradesh.
Qn19. India's first e-Vidhan Mobile launched by?
Ans. Himachal Pradesh
Qn20. The 2015 Paragliding World Cup was held in?
Ans. Bir-Billing, Himachal Pradesh (India)
Qn21. Which state became the first state to ratify GST Bill?
Ans. Assam
Qn22. Ice-skating club is located in which district of Himachal Pradesh?
Ans.  Shimla, Himachal Pradesh
Qn23. The most populous district of Himachal Pradesh?
Ans. Kangra
Qn24. Which of the following district was earliest to be formed?
Ans. Chamba
Qn25. Who was the first Speaker of Legislative Assembly of Himachal Pradesh?
Ans. Pandit Jaiwant Ram
Qn26. The popular Holi festival is incomparably celebrated in which place?
Ans. Sujanpur
Qn27. Thakurdwara Shri Dae Sahia is in?
Ans. Paonta Sahib
Qn28. The historical buildings in which Shimla pact was signed?
Ans. Barnes' court (Shimla Agreement was signed between India and Pakistan)
Qn29. Maharaja Sansar Chand Converted Sujanppur Tihra as his capital in 1809-10 after Maharaja Ranjit Singh captured
Ans. Kangra Fort
Qn30. In term of volume of water, which is the biggest river of H.P.?
Ans. Chenab (Chandrabhaga)
Qn31. What is the percentage share of Himachal Pradesh in total are of Chandigarh?
Ans. 7.19%
Qn32. "Kugti" wildlife sanctuary is located in H.P.?
Ans. Chamba
Qn33. Vyas Kund is located  in:
Ans. Kullu, Himachal Pradesh

Qn34. Jogini Waterfall is in:
Ans. Manali
Qn35. Snowdon was the residence of the British?
Ans. Commander-in-Chief
Qn36. Where is Chudeshwas temple located?
Ans. Sirmaur
Qn37. Which District has the lowest area?
Ans. Hamirpur
Qn38. Who builds Sri Sankat Mochan Hanuman temple in Shimla?
Ans. Baba Maharaj
Qn39. First Governor of Himachal Pradesh?
Ans. S. Chakravarti
Qn40. First Lok Sabha Elections in Himachal Pradesh?
Ans. 1952

If you like this post and wants more post related to HP Cooperative Bank exam 2017 then like our Fb page Deal India Exam for more updates.
You can also join our WhatsApp group - Click here
To Subscribe us for Newsletter Submit your Email Id in the box given below.

Any query or suggestion related to this post please comment below-

Comments

Trending Posts

HPSSSB Hamirpur Exam Dates 2018 for Written Test: Check Here

HPSSSB Hamirpur Latest Vacancy 2018-19: 1089 Posts Apply Now

Prerana Scholarship Odisha 2018: Apply, Dates, Eligibility, Amount